Internationale uitwisseling “Light”: de VET Digipals aanpak

Digitaal leerervaringen uit het technisch en beroepsonderwijs internationaal delen met (leerling)collega’s in het buitenland. Kan dat? En hoe begin je eraan?

Het kan eenvoudig via de VET DigiPals-aanpak, en dat in enkele simpele stappen:

 

Stap 1. Vind de leerervaring die je wil delen

In deze stap betrek je zoveel mogelijk je (mede)leerlingen: je zoekt samen naar een leerervaring die je interessant vindt wil delen. Dit kan echt vanalles zijn: een product, een aanpak of techniek, een onderdeel of ingrediënt, een instrument of hulpmiddel, …

Hieronder geven we enkele voorbeelden ter inspiratie:

Leerlingen uit het 7e jaar Kinderverzorging van een Vlaamse school krijgen in het kader van hun GIP de opdracht om een kamishibay (Japans verteltheater) te ontwikkelen, met een bijhorende verteltas. Ze stellen het ontwikkelingsproces en de resultaten digitaal en in het Frans voor aan medeleerlingen in een Franstalige school.

Leerlingen uit het laatste jaar “Marketing” uit een school in Barcelona werken een marketing plan uit in digitale samenwerking met en voor een Vlaams CDO, en betrekken hierbij de leerlingen van het CDO.

 

Leerlingen uit de opleiding “Traiteur” uit een school in Noord-Frankrijk zetten een regionaal recept om in een gerecht, en delen dit digitaal met Vlaamse leerlingen.

Lassers uit een school in Rome tonen digitaal hoe ze antiek metaalwerk restaureren aan leerling-lassers uit een Vlaamse school die vooral in de scheepsbouw en -reparatie actief zijn. Daarna is het de beurt aan de Vlaamse lassers om één van hun specifieke kunsten te delen met de lassers uit Rome.

 

Stap 2: Stel je idee kort voor aan ons

Via een online formuliertje kan je jouw idee snel aan ons doorspelen. In dit formulier vragen we enkele contactgegevens, de voorkeurstaal waarin je je idee wil delen, en stellen we de volgende vraag: “Welk stukje uit jouw opleidingstraject wil je delen en met wie (lesgevers, leerlingen, …) ?  Weet je ook al hoe?”

Je vind dit formulier hier.

 

Stap 3: Wij contacteren je om je te ondersteunen in de verdere uitwerking van jouw idee, en samen met jou op zoek te gaan naar een partnerschool.

We zoeken o.a. uit hoe je het delen van de leerervaring best internationaliseert, en steunen je in het zoeken naar en overleggen met een buitenlandse partner. Op deze wijze komt een concrete planning tot stand.

 

Stap 4: Doen!

Je organiseert de digitale leerdeelervaring, samen met de buitenlandse partner. We zijn hier graag bij als steun en om uit jullie ervaring te leren.

 

Stap 5. Je neemt deel aan een korte evaluatie van de ervaring

Wij doen een korte bevraging van jullie ervaring, om hieruit nog meer te leren en die kennis mee te nemen naar de verdere ontwikkeling van het VET Digipals concept.

 

Geïnteresseerd? Overtuigd?

Vul het online formulier in of contacteer ben.bruyndonckx@connectief.be voor meer info.